Kentsel Dönüşüme İlişkin Pratik Bilgiler

Yayınlanma Tarihi : 19-09-2013

Öncelikle riskli yapı tespiti gerekiyor.

Tahliye ve Yıktırma hususunda;

  • Öncelikli olarak maliklerle anlaşma yoluna gidileceği,

    • Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine geçici konut, işyeri veya kira yardımı yapılabileceği,

    • Yıkım için maliklere 60 gün süre verileceği,

    • Bu süre içinde malikler tarafından yıkım yapılmazsa bu defa yıkımın Bakanlık veya İdare tarafından yapılacağı ve bunun için 60 gün içinde tahliye edilmesi,

    • Bu süre içerisinde tahliye olmazsa yıkımın zorla yapılacağı ve engel olanlar hakkında suç duyurusu yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

  • Bu suretle yıkım gerçekleştikten sonra arsa haline gelen taşınmazlarda malik ile anlaşma varsa bu doğrultuda yoksa payları oranında tapuya tescil edilecektir.

    Yeniden bina yaptırılması hususunda paydaşların en az 2/3 çoğunlukla karar vermesi gerekmektedir.

    Bu karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak kaydıyla anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma ile satılacaktır.

    Bu suretle satış yapılamazsa, rayiç değer üzerinden Bakanlığa tescil edilecektir. Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya (2/3 çoğunluğun anlaşması) uyularak işlem yapılacaktır.

    Yıkımı yapılan binada tebligatı takiben 30 gün içinde 2/3 çoğunluk sağlanamazsa kamulaştırma yapılacaktır.

    Kanun uyarınca tesis edilen idari işlemlere karşı tebliğden itibaren 30 gün içinde idare mahkemesinde dava açılabiliyor, ancak yürütmenin durdurulması kararı verilemiyor.

    Yazar Akçelik Hukuk